Hemligt recept och egen gurksort »

SÄRTRYCK UR VIOLA TRÄDGÅRDSVÄRLDEN NR 12/13 · TORSDAG 22 JUNI 2000

I Viola från år 1927 kan man läsa om G.W Spångberg, ”en duktig gurkodlare”. Han hade skrivit historia redan då – en spännande historia som tagit ny fart genom ett fynd på vinden och stolta familjetraditioner.

Vy över gurkfältet i Övergran, läs gärna artikeln från Viola

År 1875 begav sig en 23-årig yngling till Finland för att praktisera som trädgårdsarbetare. Pappa var mjölnare hemma i Östergötland, men finlandsresenären Gustaf Wilhelm Spångberg, kallad GW, var fast besluten att satsa på grönsaksodling – vilket visade sig vara ett klokt val.

Han blev en av de många namnkunniga trädgårdsmästare som skrev historia runt sekelskiftet. Under de där tidiga åren i Finland kom han att arbeta för en rysk officer. Det innebar också att göra saltgurka efter ryssens tycke och smak, något som kom att få långtgående konsekvenser längre fram i historien…

Läs hela artikeln »

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.