Entreprenören som får saker och ting gjorda »

Han känner sig lika hemma i snickarbyxor som i kavaj och slips. Med samma självklarhet förlöser han ett lamm i arla morgonstund hemma på gården, som han svingar ordförandeklubban i styrelserummet.

Inget är för stort eller för smått för Leif Zetterberg. Snarare är det så att i det lilla ser han det stora.
- När jag hjälpt ett lamm till världen i ligghallen, ser solen gå upp och hör fågelsången då är jag nära livet och känner stor respekt.

Det är på Övergrans jordbruk med familjen han har sin bas. Där börjar världen. Där hämtar han kraft, ork, kunskap och den insikt som krävs för att kunna vara med och utveckla lantbruk, medier, mat, fastigheter och finanser både nationellt och internationellt.
- I den jordnära vardagen ser man sambanden mellan det lilla och det stora. Allt hänger ihop. Människorna ute i den stora världen är precis som vi.
Hans livsfilosofi är att tänka positivt, se möjligheter, förvalta det man har, men också förändra. För Leif Zetterberg är inget för stort, för smått eller omöjligt. Han är lika engagerad i sina barns skolgång i Håbo som i EU:s framtid.

Nya affärsidéer
Leif Zetterberg är en bonde i tiden, som tillsammans med familjen driver landsbygdsföretaget Övergrans jordbruk utanför Bålsta. ”Upplev landet på Övergran” är affärsidén. Ett bra exempel på den nya tidens svenska lantbruk, som inte bara håller djur, brukar jorden och säljer gårdens produkter utan också säljer upplevelser. Här kan man bo på lantgård, konferera, fira födelsedagar och bröllop, rida islandshäst, gå på kurs, lära sig laga mat och brygga Övergrans eget öl.

- Det handlar om att ta tillvara de kapitalresurser som bonden har i form av åker, skog, vattendrag, byggnader, maskiner, kunskap, läge, efterfrågan och inte minst eget intresse. Står maskinerna stilla och byggnaderna tomma är de ingenting värda. Dagens lantbrukare är företagare som måste ta tillvara gårdens alla affärsmöjligheter. Hitta nya vägar för att gå runt ekonomiskt.
Han är uppväxt på ett lantbruk och jobbat som bonde under hela sitt liv. Den nära kontakten med jordbruket har gett honom stor kännedom om böndernas villkor. Han är också väl bevandrad i politikens korridorer. Han kan medier, mat, småföretagandets villkor, finanser och fastigheter. I många år var han ordförande i fastighetsbolaget Mandamus och ordförande i fastighetsbolaget Balder.
Leif Zetterberg har många strängar på sin lyra. Han är entreprenören som får saker och ting gjorda.
- Min största styrka är nog att ha överblick, se hur olika resurser kan utnyttjas, hitta nya vägar för att lösa problem och utveckla verksamheter. Min sämsta sida är otålighet. Det mesta skulle ha varit gjort i går.

Monica Andreasson

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.